Brandvarnare

Hur många brandvarnare behöver jag?

Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan. Övervakningsområdet får inte överstiga 60 m2 och avståndet mellan brandvarnarna ska inte vara större än 12 meter. Minst en brandvarnare ska placeras i anslutning till sovrummet för att säkerhetsställa att du hör larmet när du sover. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det omöjligt att höra en brandvarnare om den inte finns i närheten av sovrummet. Kontrollera också nivåskillnader i taket mellan rummen. Är det nivåskillnad mellan t ex vardagsrum och hall till sovrummet, bör du även placera en brandvarnare i vardagsrummet för att röken inte ska behöva fylla taket innan den når brandvarnaren som sitter i hallen. Det är när du sover som du är mest försvarslös mot brand och att du hör larmet i tid är av yttersta vikt.

Skötsel och kontroll

Rengör brandvarnarna från utsidan med dammsugare en gång per år. Kontrollera att brandvarnarna fungerar minst en gång i kvartalet och när du varit hemmifrån en längre tid. Testa batteriet genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare, genom att hålla in den i ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta så testa med ett nytt batteri. Hittar du inte knappen kan du hålla ett nysläckt ljus under den, varnar den så är allt i sin ordning. Vi rekommenderar att du byter ut medföljande batteri, när det tar slut, till ett lithiumbatteri som räcker upp till fem gånger längre än ett alkaliskt batteri. Byt ut brandvarnaren efter 8-10 år då de har begränsad livslängd.

Vad gör jag med min gamla brandvarnare?

Brandvarnare ska lämnas in som elektronikavfall på en återvinningsstation, glöm inte att ta ut batteriet och sortera det för sig.